Nieuwsoverzicht

Vragen vóór de aanleg

Waar komt het glasvezelmodem te hangen?
De medewerkers van Fryslân Ring bekijken voor de aanlegfase iedere woning om te bepalen wat de locatie van glasvezelmodem in de woning wordt. Uitgangspunt is de meterkast. Dit is namelijk het meest gebruikte distributiepunt van gas, water en elektra in de woning. Het kan echter voorkomen dat het glasvezelmodem in de leefomgeving naast het tv- overnamepunt geplaatst wordt.

Wordt het glasvezelmodem ook geplaatst als ik geen abonnement neem?
U kunt alleen een glasvezelaansluiting nemen als u een abonnement op glasvezel afsluit.

Waar komt de glasvezelkabel mijn huis binnen?
De monteur begint met het opgraven van de glasvezelkabel bij de gevel. Vanuit de kruipruimte of kelder wordt de glasvezelkabel naar binnen gehaald. Vervolgens wordt deze in een glasvezelmodem gemonteerd. Nadat de apparatuur is gecontroleerd worden huis en tuin weer helemaal netjes opgeleverd. U kunt ervan op aan dat de doorvoer van buiten naar binnen waterdicht wordt afgewerkt.

Ik heb geen stopcontact in mijn meterkast. Is dat een probleem?
Ja, voor de aansluiting van het glasvezelmodem is een stopcontact nodig. Indien er geen stopcontact in de buurt van het glasvezelmodem aanwezig is, dan zal deze alsnog geplaatst moeten worden. 

In veel gevallen kan de monteur van de serviceprovider tegen een vergoeding u hierbij ondersteunen. Het is belangrijk dat u dit vooraf met uw serviceprovider bespreekt.

Welke werkzaamheden voert een schouwer uit?
Schouwen is het kijken naar de meest geschikte plaats om de glasvezelkabel uw woning binnen te brengen en te bepalen waar het glasvezel aansluitpunt komt te hangen. Meestal is dit in de meterkast. Komt uw huidige kabel- en telefoonaansluiting ergens anders in de woning binnen? Dan is het goed mogelijk dat op dit punt het glasvezel aansluitpunt ook wordt geplaatst. We kijken naar de beste oplossing en hier wordt een document van opgemaakt.

Kan ik met de schouwer ook een andere plaats aanwijzen voor het modem?
Ja, u kunt samen bepalen waar het glasvezelmodem wordt geplaatst. Meestal is dit in de meterkast. Wanneer u nu een modem of aansluiting hebt in de woonkamer, dan kan dat ook. Samen kijkt u naar de beste oplossing en hier wordt een notitie over gemaakt.

LangedijkeWordt mijn oprit opengebroken?
In veel gevallen wel. Dit gebeurt aan één kant van de straat zodat de hulpdiensten in geval van nood bij de woningen kunnen komen. Fryslân Ring streeft ernaar om de werkzaamheden in een straat binnen één dag af te ronden. Het kan voorkomen dat er meerdere werkzaamheden moeten worden verricht. In zo’n geval is het efficiënter om de stoep iets langer open te laten. De aannemer zal zijn uiterste best doen om de stoep in originele staat weer op te leveren.

Moet ik thuis zijn tijdens de tuinboring?
Nee, dat hoeft niet. Van tevoren is samen met de bewoner gekeken waar we de glasvezelkabel naar binnen brengen. De aannemer hoeft op dit moment niet in jouw woning. Als de aannemer langs is geweest, steekt er een oranje buisje uit uw tuin, vlak bij uw woning. De aannemer neemt vervolgens contact met u op om een afspraak te maken. Tijdens de afspraak gaat de aannemer de glasvezelkabel in huis naar binnenbrengen.

Wordt mijn tuin open gegraven?
Dit is per situatie anders. In sommige situaties wordt een klein gat gegraven. In het gat leggen we een soort raket. Deze raket boort ongeveer 60 cm onder de grond glasvezelkabel onder uw tuin door naar de voorgevel van uw woning. In uw tuin naast uw voorgevel wordt dan een klein gat (40x 40 cm) gegraven om later de verbinding met uw woning te kunnen maken. Dit heet een tuinboring en hiermee blijft uw tuin dus gespaard. Na de tuinboring wordt een afspraak met u gemaakt om de glasvezel naar binnen te brengen.

Voor het aanleggen van glasvezel hoeft er in de meeste gevallen geen geul gegraven te worden in uw tuin. Uitzondering: als uw tuin langer is dan 10 meter dan kan het voorkomen dat er meer dan 1 gat ter grootte van een stoeptegel, gegraven wordt.

Hoe lang kan de kabel in mijn huis zijn, zonder dat ik snelheid verlies?
De lengte van de kabel mag maximaal 100 meter bedragen vanaf de meterkast. Tot deze lengte vindt er geen verlies van snelheid plaats.


OpGlas Scan
Klaar voor de toekomst met glasvezel? Doe NU de OpGlas Scan!