Consumentenbond: 'Platteland op achterstand'

In: Buitengebied, Kern en woonwijk

In de Consumentengids van maart 2015 gaat de Consumentenbond in op de noodzaak van glasvezel op het platteland. In heel Nederland wordt in steden en grotere dorpen gewerkt aan een snelle internetverbinding, maar de buitengebieden worden hierbij niet meegenomen. Simpelweg omdat ze niet rendabel genoeg zijn.

Hoogleraar Plattelandsontwikkeling van de universiteit van Groningen Dirk Strijker constateert dat het platteland steeds meer op achterstand raakt. Het Rijk moet volgens hem geld vrijmaken om heel Nederland van glasvezel te voorzien. “Een snelheid van 1 of 2,5 Mb/s is momenteel in de Nederlandse buitengebieden geen uitzondering, terwijl snel internet nodig is om in deze maatschappij goed te functioneren.”, aldus Strijker.

Theo Volmer van het bewonersinitiatief uit Lonneker vertelt over hoe hij ervoor heeft gezorgd dat 650 adressen in het Overijsselse buitengebied worden aangesloten. Ook in Friesland zijn er mogelijkheden om eigen initiatieven te ontplooien. De Provincie Fryslân stelt subsidie beschikbaar voor de aanleg van snel internet. Fryslân Ring kan u hierbij helpen. Neem contact op met Roelof de Boer voor meer informatie. 


OpGlas Scan
Klaar voor de toekomst met glasvezel? Doe NU de OpGlas Scan!
Postcode Check